Türkiye de İç Mimar Nasıl Olunur İç Mimar Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir
Türkiye de İç Mimar Nasıl Olunur İç Mimar Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir
Merhaba sevgili ziyaretçilerimiz bugün sizler için İç Mimar olmak için hangi okullara gitmek gerekir İç Mimar nasıl olunur Türkiyede İçmimar olmak için yapılması gerekenleri sırasıyla aşagıda ki yazımızda paylaştık siz de iç mimar nasıl olunur diye soruyorsanız aşagıda bulunan yazımız da tüm ayrıntıları paylaştık.
Türkiye’de iç mimarlık eğitimi
Türkiye’de ‘iç mimar’ ünvanını alabilmek için bir üniversitenin dört yıllık eğitim veren bir iç mimarlık lisans programından mezun olmuş olmak gerekmektedir. Ayrıca bu konuda ihtisaslaşmak isteyen meslek insanları için yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik eğitimi veren enstitülerin programları da bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye’de devlet üniversitelerinden Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi,Akdeniz Üniversitesi Kocaeli Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin yanı sıra birçok vakıf üniversitesin de katılımı ile 38 bölümde iç mimarlık lisans ve lisansüstü eğitimi verilmektedir.
İç Mimari ev, okul, hastane, konser salonu, cami, kilise gibi akla gelebilecek her türlü yapının içinin düzenlenmesidir. Tarih boyunca toplumsal, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeler insanları yeni yaşam biçimleri oluşturmaya, koşullara uygun yaşama ortamları yaratmaya yöneltmiştir. Mezopotamya, Mısır, Afrika ve Güney Amerika’da yapılan arkeolojik kazılar insanların barınmaya ve yaşamaya uygun bir ortam oluşturma çabaları konusunda önemli bilgiler sağlamıştır .
İç mimarlığın bilinçli bir etkinlik ve ayrı bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkması ve gelişmesi 20. yüzyıl ortalarına rastlar. İç mimarlıkta amaç, yapının teknik özellikleri elverdiği ölçüde, kullanım amacına uygun ve hoş bir ortam yaratmaktır. Tavanın, duvarların, döşemenin niteliği, pencere ve kapıların biçimi, boyutları, aydınlatma, dekorasyon ve renk seçimi gibi konuların tümü iç mimarlığın kapsamına girer. Bu bakımdan iç mimarlık dekorasyon ve mimarlık dallarıyla sıkı bir ilişki içindedir . Söz gelimi okullar çocukların ve gençlerin öğrenmek için günün belirli bir bölümünde içinde bulunmak zorunda oldukları yapılardır. Bu nedenle sınıfların, toplantı salonlarının, oyun ve beden eğitimi alanlarının geniş, havadar, aydınlık ve sağlık koşullarına uygun biçimde düzenlenmesi gerekir. Pencerelerin biçimi, büyüklüğü, kullanılan gereçlerin amaca ve sağlığa uygunluğu, mobilya ve renk seçimleri, salon, kantin ve yemekhanelerin düzenlenme biçimi, çocuklar ve gençler üzerinde yaratacağı etki açısından son derece önemlidir. İç mimarlıkta güzellik ve işlevsellik birbirini tamamlayan iki ana öğedir. Örneğin, bir konser salonu ne kadar güzel bir biçimde tasarlanmış olursa olsun, akustiği iyi değilse, yani ses dalgalarının yayılmasını ve yankılanmasını sağlayan mimari yapı elverişsizse, asıl işlevini yerine getiremiyor demektir.
Bugünkü modern yapılar son derece karmaşık teknolojilerin ve yöntemlerin ürünüdür. Bir mimarın tek başına yapıların her yönüyle ilgilenmesi ve çözüm getirmesi olanaksızdır. Bu bakımdan iç mimarlık kaçınılmaz bir biçimde mimarlıkla bağlantılı ama aynı zamanda ayrı bir uzmanlık dalı olarak ortaya çıkmıştır.
Sormak istediginiz başka bir konu var ise bizlere aşagıda bulunan yorum bölümünden yorumda bulunup sorunuzu sorabilir buna müteakip cevap alabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Yorumlar